Positiv och negativ stress

Det finns en gemensam nämnare som kan knyta ihop den gångna veckan; nämligen stress. Oj, tänker nog många. Vad jobbigt det låter.

Och ja, en del av de grejer som hänt under veckan har definitivt varit stressande i en negativ bemärkelse. Det har blivit fullständigt glasklart att man inte kan älskas av alla och att det finns människor som definitivt inte tycker om mig. Hade det varit för några år sedan hade jag ägnat många timmar åt att grubbla, fundera på vad jag gjort för fel och ältat problemet. Men antingen har jag mognat eller så har jag fått mer skinn på näsan. Så människor som bara har i syfte att trycka ner, förtala eller göra livet surt för en, dessa kommer jag inte att ägna någon som helst energi på. Istället har jag valt att ägna mig åt allt som ger mig energi; skrivandet, träning, härliga kollegor på jobbet, underbara vänner och min fina familj.

Jag har upptäckt hur många fina människor jag har omkring mig. Sådana som bryr sig, som älskar mig för den jag är och som tycker om mig som person. Dessa människor ger mig så härlig energi och gör min vardag så mycket enklare att hantera.

Om vi fortsätter på temat stress så finns det också den positiva stressen. Den som kanske känns en aning jobbig i magen först, men som sedan blir det som triggar en att göra sitt allra bästa. Två sådana saker har också inträffat den här veckan. Först var det förlaget som hörde av sig och undrade när jag kunde ha klart manuset till min sista del i trilogin. Jag tänkte mig att råmanuset skulle vara klart någon gång i februari/mars. Men fick veta att om boken ska kunna ges ut innan semestern, vilket vi satsar på, då måste jag klara en deadline till den 15 januari. Och plötsligt blev allting mycket mer verkligt. En liten nervös klump i magen först, men ju mer jag tänkt på det desto roligare känns det. Och faktiskt ser jag fram emot att jobba mot en deadline. Det är så ”riktiga” författare jobbar, och jag älskar utmaningar. Självklart bestämmer jag mig för att jag ska fixa det.

Den andra ”positiva klumpen i magen” var när jag skulle signera mina böcker i helgen. Denna gång var det på hemmaplan i Örebro. Jag var där i julas och då sålde jag 50 böcker, vilket är rekord för mig och vad jag förstått på både författare och andra bokhandlare ett otroligt bra resultat. Pressen av att veta att de till den här signeringen köpt in 60 böcker gjorde att jag vaknade med en viss ångest i kroppen. Jag gick omkring som en äggsjuk höna hela förmiddagen innan jag kunde ta mig iväg.

Men väl på plats så kunde jag bara konstatera som jag gjort så många gånger förr, att jag älskar signeringar. Jag kommer i kontakt med människor, får prata om mina böcker och säljer böcker. Och det är så fantastiskt kul! Visserligen kände jag mig lite som en panelhöna där jag satt precis i ingången och blickade ut mot alla som passerade utanför i gallerian. Men ett leende, en liten menande blinkning att de ska ta en titt på mina böcker och en skopa humor, så sålde böckerna sig själva. Två timmar gick hur fort som helst. Men jag såg till att få komma tillbaka strax innan jul när de har öppet extra länge. Ser redan fram emot det, även om jag säkert kommer att ha en hyfsat nervös klump i magen då också.

Nu ska jag sätta mig och skriva på manuset till min tredje bok. Kommer att behöva utnyttja alla lediga stunder jag får över om jag ska klara min deadline 🙂

Posted in Uncategorized.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *