Med livet som inspirationskälla

I veckan träffade jag en person som jag lärt känna det senaste halvåret. Det började med mina böcker, hon älskade dem, och utifrån det grodde en vänskap. När vi nu i veckan tog en afterwork började hon berätta saker om sitt liv som jag inte hade en aning om. Och jag började inse att trots den fullständigt normala ytan finns det en mängd händelser som skapat ärr i henne och att tala om tuff barndom är bara förnamnet. Men hon har också jobbat hårt på att lägga det tuffa bakom sig.

När jag får ett sådant förtroende och folk öppnar sig för mig, då händer två saker: Jag försöker självklart vara en bra vän, som lyssnar, stöttar och visar att jag bryr mig. Men samtidigt börjar det klia i författar-fingrarna. Det finns så många storys som skulle passa otroligt bra i en bok.

Det var så jag själv resonerade när jag skrev mina böcker. Båda är hämtade från delar av mitt eget liv, även om jag varvat det med fantasi.

Jag brukar säga till de som köper min senaste bok, Naken Sanning, att en del av min själ finns i den boken. De första 18 åren av mitt liv växte jag upp i en religiös sekt, och jag fick tidigt inpräntat att om jag inte lydde, gjorde det som krävdes och förväntades av mig, då skulle Gud aldrig älska mig. Om jag gjorde något som inte var tillåtet enligt de regler som fanns, blev jag en ond människa som förtjänade att dö. Under dessa 18 år blev jag mer och mer manipulerad att tro att ingen kunde älska mig om jag inte presterade, om jag inte var perfekt, om jag inte levde upp till alla högt ställda krav. När då verkligheten hann ikapp mig och jag insåg att jag gjorde fel, att jag inte var perfekt och att jag aldrig skulle bli det, då började min bubbla krackelera. Som 18-åring valde jag därför att gå ur, trots att det innebar att jag övergavs av både familj och samtliga vänner jag hade. Jag var tvungen att skapa min egen verklighet, hitta nya vänner och trevande börja leva mitt eget liv.

I Naken sanning har jag valt att beskriva manipulationen och maktmissbruket som finns i en sekt, och bitvis var det ren terapi att få skriva den boken. Det har gått lång tid sedan jag lämnade och jag har byggt upp mitt liv på nytt. Ändå sitter vissa delar kvar, som taggar, som inte är så lätta att bli av med.

Jag stöter hela tiden på människor som har lämnat sina egna helveten bakom sig, som kommer ut starka på andra sidan, som åkt på rejäla smällar, men som ändå reser sig och går vidare. Jag beundrar och älskar dessa människor. Och jag hoppas att det jag själv varit med om, kommer ut som åtminstone spännande historier för mina läsare.

Lokaltidningen här i Örebro kommer i veckan att intervjua mig för ett reportage just om hur jag tog mig ur sekten och hur jag har vänt mina erfarenheter till något positivt. Förhoppningsvis blir det spännande läsning det med 🙂

 

 

 

Posted in Uncategorized.

3 Comments

  1. Det skall bli så spännande att läsa dina böcker för jag känner på mig att dom är nåt speciellt för du har ju fått väldigt bra kritik dessutom.
    Ha en fin jul o nyår!
    mvh Yvonne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *