Spridningseffekter

Många människor tycks tro att bara du kommit igenom nålsögat och fått dina bok publicerad kommer resten att sköta sig själv. Då kommer böckerna att sälja och pengarna att ticka in. Nej. Så är det inte.

För de allra, allra flesta författare krävs det extremt mycket arbete i form av marknadsföring, signeringar, events, föreläsningar och liknande för att överhuvudtaget nå ut bland den enorma mängd böcker som finns.

För drygt ett år sedan kom min debutroman, Dold Agenda. Jag hade tur på ett sätt, jag hamnade i mycket media, till och med ett reportage i TV4. Men det gjorde inte att jag kunde luta mig tillbaka och tro att allting skulle sköta sig av sig självt. Det senaste året har jag jobbat riktigt hårt för att mina böcker ska nå läsare. Massor med signeringar, marknadsföring och stenhårt arbete på bokmässan.

Det absolut viktigaste för mig är att mina böcker blir lästa. Oavsett om det är att folk köper dem, lånar dem på biblioteket eller lånar dem av någon bekant som har köpt dem innan. Ibland har jag skänkt bort böcker, som uppskattning till den allt växande skaran som gillar min författarsida på facebook, eller i form av gåvor i goodie-bags som ska delas ut på något event.

Ibland har jag undrat om det ger något. Funderat på om det överhuvudtaget är möjligt att nå ut när bokhandlarna drunknar i böcker. Men nu, när jag jobbat och lobbat för mina böcker i ett drygt år, NU börjar jag märka de spridningseffekter som jag hela tiden längtat efter.

Plötsligt får jag beställningar från människor jag aldrig har träffat, som på något sätt har hört talas om mina böcker och blivit nyfikna. Det dyker in personer på min facebook-sida som säger att de har hört så mycket gott om mina böcker, jag har underbara fans som sprider ryktet om böckerna vidare och pratar med sina bekanta, så nu nyligen var det en frisör till ett fans syster som villa köpa mina böcker. 🙂 Folk börjar prata om böckerna. Allt fler hör nu av sig och säger att de väntar på den sista delen i trilogin.

Jag har den senaste tiden också fått flera förfrågningar om jag kan gästblogga på andras bloggar, om jag vill bli intervjuad och berätta om mitt skrivande, jag har folk som hör av sig till mig för att de vill bolla sin text med mig eller få lektörstips. Det är underbart att få det förtroendet och att det finns folk som tycker att jag har vettiga saker att säga. Och i veckan blev jag invald i Sveriges Författarförbund, vilket också var något av en milstolpe.

Nu håller min fantastiskt duktiga redaktör på att gå igenom manuset till tredje boken, som kommer att heta Mörk Avsikt. Nästa vecka drar redigeringsarbetet igång för mig på allvar och sedan vet jag att jag har några hektiska månader kvar framför mig. Jag ser fram emot när tredje boken landar, och det allra häftigaste är att jag vet att det är MÅNGA där ute som också längtar efter den. Det gör mig varm i hjärtat.

Posted in Uncategorized.

2 Comments

  1. Håller med i allt du skriver. Det är verkligen hårt arbete och ibland känns det riktigt tröstlöst, som en av våra författarkollegor som jag hamnade bredvid på spårvagnen från bokmässan i höstas sa – ”man känner sig dränerad och rätt uppgiven, som att simma motströms i en tidvattenflod”.
    Det krävs stora insatser och kreativitet från både förlag och helst en agent och massor av energi och lust från författaren. men som du också skriver, när responsen kommer är det värt det 🙂 All fortsatt lycka till oss då 😉
    Ingrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *