Vad vore en författare utan redigering?

Jag har precis läst klart mitt redigerade manus till Mörk Avsikt – den avslutande delen i min trilogi. Texten är nu så gott som klar, den ska vidare en vända ytterligare till min fantastiska redaktör, men de allra största ändringarna är nu gjorda, det som eventuellt är kvar är finputsning.

Det här är min tredje bok och jag måste säga att jag har lärt mig extremt mycket på de redigeringsprocesser jag varit med om hittills. För varje bok upptäcker jag nya saker som behöver korrigeras. Jag upplever att redigeringsrundorna har utvecklat mig som författare. Hela tiden lärt mig nya saker som jag kunnat omsätta i praktiken när jag skrivit vidare på nästa bok. Jag har också insett att mitt förhållningssätt när det gäller redigering har förändrats.

När jag satt tillsammans med min redaktör med manuset till Dold Agenda upplevde jag att jag stred för många formuleringar och meningar. Det var någon slags konstig stolthet som gjorde att jag inte alls ville ändra särskilt mycket i manuset, det blev på något sätt personligt. Så kom redigeringen av Naken Sanning och jag hade mognat lite som författare och hade en mer ödmjuk inställning till texten, även om jag även här inte gick med på alla ändringsförslag. Och nu när vi redigerar Mörk Avsikt kommer jag på mig själv med att bara göra som redaktören säger, i nästan alla fall. Tycker hon att jag ska stryka så stryker jag. Tycker hon att jag ska ändra ordföljd då gör jag det. Mitt ego har långsamt börjat begripa att redaktören är mina böckers bästa vän. Det är hennes små ändringar som plötsligt ger texten ett helt annat flyt, det är hennes val av ord som lyfter allt till en annan nivå.

I och med redigeringen av det här manuset har jag också blivit jobbigt medveten om att jag är kass på prepositioner. Har alltid trott att det heter ”För en stund…” men från och med nu vet jag att det heter ”Under en stund…”. Och dessa kommatecken som jag tycks placera lite fel överallt, ja, det är bara att vara tacksam över att min redaktör kan det där bättre.

Jag kan ärligt säga att jag länge varit nojig över manuset till Mörk Avsikt. Det har varit jobbigt att veta att tredje delen helst ska vara bättre än de två första böckerna och dessutom knyta ihop alla lösa trådar. Men nu när jag har suttit och sträckläst det redigerade manuset i ett svep börjar ett lugn infinna sig. Jag tror att jag har lyckats och tack vare min redaktör har den fått precis det flyt och den spänning jag önskat. Så jag tror att alla ni som väntar på Mörk Avsikt inte kommer att bli besvikna 🙂

Posted in Uncategorized.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *