Känsliga läsare varnas

Att vara författare är enormt roligt. Igår var jag inbjuden till bokmässan i Örebro och höll en föreläsning om hur jag på två år gått från Årets Rookieförfattare till den författare jag är idag och jag deltog också i ett seminarium tillsammans med bland annat Anna Jansson där vi blev intervjuade om hur det är att vara en deckardrottning. 

Men författandet har också sina baksidor. Härom veckan fick jag en privat vänförfrågan från en som följt min författarsida och som precis skaffat mina böcker. Vi blev vänner på facebook, men bara några dagar senare fick jag ett meddelande. Personen i fråga hade börjat läsa mina böcker och reagerade kraftigt på att jag använde ord som kuk och fitta i en öppningsscen där man får följa en våldtäktsmans tankar. Personen tyckte att detta var så bedrövligt så det fanns inga andra val än att avsluta facebook-vänskapen med mig. Jag försökte förklara att i en scen där en våldtäktsman ska tänka och agera, måste jag som författare försöka sätta mig in i dennes huvud. Då måste jag också använda den typen av ord som en sådan person förmodligen använder. Om jag använt förskönande och vackra uttryck skulle det snarare bli komiskt. Men personen valde att bryta facebook-kontakten. Mitt liv har inte påverkats nämnvärt av detta, men jag insåg att det finns människor som hakar upp sig på olika saker och uppenbarligen finns det personer som är känsliga.

Kanske bör jag ha varningstext på mina böcker? ”Känsliga läsare varnas.” Och för säkerhets skull bör jag kanske också ha en förklarande text i slutet av mina böcker: ”Bokens innehåll överensstämmer inte nödvändigtvis med författarens egna värderingar och åsikter. Detta är en fiktiv historia och härmed garanteras att författaren inte är en hemsk människa, möjligen en aning skruvad men inte värre än så.”

Jag har skrivit tre böcker i spänningsgenren, men har också avslutat min fjärde bok, som är en erotisk otrohetsroman. Och det är inte utan att jag undrar hur den kommer att mottas. Vissa läsare kanske kommer att skicka brevbomber till mig? Hej och hå, det blir riktigt intressant. 🙂 Men nej, jag kommer inte att ta särskilt mycket hänsyn till människors åsikter. Vill man inte läsa mina böcker, då gör man inte det. Jag fokuserar på alla de som älskar böckerna trots att de innehåller ”hemska” ord.

Posted in Uncategorized.

One Comment

  1. Jag känner igen det du skriver. Jag har också tänkt lite åt det hållet. Speciellt i tredje boken stannade jag upp och fick prata med några vänner om vad dom ansåg. Då handlar det om en svart man som i slutet av artonhundratalet skall åka båt från Sydafrika upp till Europa. Det är en del ord som används som i vardagstal i dagens läge är bannlyst men om jag inte använder dem så förskönar jag något som faktiskt var förtryckande på den tiden. Men det tog emot att skriva scenerna kan jag lova. Just det där med att folk kan tro att det är mina åsikter när det egentligen är gestaltning av något avskyvärt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *