Våga tro på din dröm

Så länge jag kan minnas har jag haft en dröm: att bli författare. Jag älskade att skriva berättelser i skolan, fick alltid högsta betyg i svenska och var helt fascinerad av mormors elektriska skrivmaskin. När jag var tretton år skaffade vi dator och jag skrev och skrev. Lärde mig tangenterna och snart skrev jag snabbare än någon annan. Min snabba fingersättning gav mig extraknäck på gymnasiet när jag fick betalt för att renskriva uppsatser som folk bara skrivit för hand. Kunde tjäna 200 spänn på att renskriva en text som tog mig femton minuter att fixa. Under gymnasiet skrev jag också noveller som jag fick publicerade i tidningar och kunde få upp mot 1000 kronor per novell. Ett fantastiskt extrajobb när man var fattig student.

När jag var 18 hade jag skrivit mitt första manus. Det var trehundra A4-sidor långt och jag skickade in det till de stora drakarna. Fick tillbaka från alla förlag. Refuserad. Så jag lät manuset ligga kvar i de bruna kuverten och påbörjade nästa. Skickade in, fick tillbaka. Refuserad igen.

Så höll det på. Jag tror att jag har omkring 5-6 manus hemma, som fortfarande ligger i sina kuvert, en påminnelse att jag länge har haft en passion, men också att det inte är lätt att komma igenom nålsögat.

För fyra år sedan fick jag en skrivarkurs i 30-årspresent. Den kursen lärde mig massor. Då hade jag ett redan färdigt manus till det som sedan skulle bli Dold Agenda.
Kursen var upplagd på det sättet att vi deltagare skulle läsa varandras texter och komma med kommentarer. Då hade jante börjat få grepp om mig, alla refuserade manus gapade mot mig i bokhyllan. Det blir bara refuserat igen, ingen idé att ens skicka in det, tänkte jag. Att mer eller mindre bli tvingad att låta andra läsa mitt manus var extremt nyttigt. Jag fick värdefulla tips, sög i mig all feedback som en svamp och insåg hur jag kunde göra allt mycket bättre. Så jag arbetade om hela manuset och hade det klart något år senare. Då hade jag jobbat med samma manus i 5 år och var innerligt trött på det.

Trots att jag visste att manuset blivit mycket bättre efter omarbetningen hade jag inte riktigt stake nog att skicka in det till något förlag. Så jag stoppade undan det på datorn och satte istället igång med del 2, Naken Sanning. Just i den vevan råkade jag av en händelse se i tidningen att man sökte manus i en tävling. ”Är du Årets Rookieförfattare?” löd annonsen. Jag skickade in manuset till Dold Agenda och tänkte inte mer på det förrän jag blev uppringd och man berättade för mig att det stod mellan mig och två andra.

Vi tre nominerade skulle delta på bokmässan i Örebro 2012, där vinnaren skulle presenteras på stora scenen. Det var 3 mycket nervösa personer som gick upp på scen den dagen. Där meddelades att jag vunnit alltsammans. Knappt hade jag kommit ner från scenen, så kom en representant från ett förlag fram till mig och ville läsa manuset. Och någon månad senare fick jag beskedet att de ville ge ut min bok.

Nu, ett och ett halvt år senare har jag gett ut Dold Agenda och Naken Sanning och den sista delen i trilogin – Mörk Avsikt – trycks just nu och inom några veckor har jag pinfärska exemplar av den i min hand. 

Men det slutar inte där. I en fantastisk grupp på Facebook – Författare på Facebook – lade jag för några veckor sedan ut en blänkare om att jag hade skrivit ihop en ”gestaltningsbibel”, där jag har listat drygt 500 känslor och sedan skrivit hur man kan gestalta dessa i form av kroppsspråk, ansiktsuttryck och dialoger. Tanken var egentligen bara att jag skulle ha den som en lathund för egen del. En halvtimma efter att inlägget var postat hörde ett förlag av sig och nu kommer det att bli 3 böcker som kommer ut här under hösten.

För att testa mina egna gränser valde jag att i min fjärde roman skriva i en helt annan genre än den jag hittills gjort – denna gång en erotisk otrohetsroman – och till min glädje tas den emot med stort intresse och jag har förlag som är intresserade av den också. Som det ser ut nu blir det utgivning våren 2015.

När jag släppte Naken Sanning hade jag drygt 100 som gillade min författarsida på Facebook. Nu har antalet gillare passerat 900! I stort sett dagligen hör folk av sig som säger att de läst mina böcker, att de älskar dem och härom dagen fick jag höra att mina böcker var de bästa hon läst på flera år.

Nu hör företag plötsligt av sig och vill att jag ska hålla inspirationsföreläsningar, jag deltog på bokmässan i Örebro i år, tillsammans med en sådan känd författare som Anna Jansson. Vem hade kunnat tro det för några år sedan?

Jag är övertygad om att de flesta av oss har någon dröm. Jag vill bara uppmuntra alla att följa sina drömmar. Låt inte jante, dåligt självförtroende, nedvärderande kommentarer eller tankar få er att sluta tro. Det kan bli så att er dröm faktiskt slår in och överträffar era vildaste fantasier 🙂

 

Posted in Uncategorized.

One Comment

  1. Visst är det härligt att följa sina drömmar och våga tro på dem. Att skriva är en ganska ny dröm för mig, men det är aldrig för sent 😉
    Önskar dig ett stort lycka till även i fortsättningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *