Fördomar och människovärde

Nyss hemkommen från en alldeles underbar semester i Turkiet. Ångesten över att vara hemma i Sverige igen har inte riktigt försvunnit men bleknar förhoppningsvis med tiden. Jag har gjort lite reflektioner. Jag åkte ner alldeles ensam i två veckor och jag fick en hel del välmenande varningar om jag skulle ta det försiktigt, att det kunde vara farligt för en ensam tjej i ett land som Turkiet. Jag kunde bli våldtagen och Gud vet vad. Och jag ska erkänna att jag också hade lite oroliga fjärilar i magen. Men det visade sig vara helt utan substans.  Jag måste säga att jag sällan har bemötts med så mycket respekt som på den här semestern.  Nästan som att turkarna var måna om att slå hål på de fördomar som finns om dem.  På de här två veckorna har jag aldrig blivit utsatt för så mycket som en olämplig eller olustig kommentar.  Komplimanger javisst, men inget klåfingrigt kladdande eller respektlöst beteende.  Jag kunde gå ensam på kvällarna utan att få konstiga förslag, jag blev bemött som en människa, inte ett sexobjekt.  Otroligt skönt och stor eloge till dem! Å andra sidan har jag också sett andra sidor.  Jag bodde på ett jättebra hotell i Fritidsresors regi. Fräscht, otroligt bra service och super på alla sätt. Åtminstone om man är där som turist och inte kommer så nära inpå. Jag lärde känna en som jobbade där och fick en bild av hur de ser på sig själva och vilken hierarki det är. De jobbar enbart mot provision och har en månadslön som motsvarar ungefär 4000 svenska kronor. Dessutom är inte provisionen baserat på vad du själv säljer för utan detta delas upp mellan alla så att alla får samma summa. Du kan alltså inte påverka din lön.  Ett arbetspass kunde vara från sju på morgonen till elva på kvällen och under den tiden får du inte mer än en timmes paus.  Under tiden du jobbar får du inte sitta ner utan ska vara igång och alert så att kunderna -turisterna – är så nöjda som möjligt.  Dessutom pågår det ständig nedtryckning kollegor emellan där man ger sig på varandra verbalt så fort chansen kommer. Jag slås av hur olika man blir behandlad.  Som turist i ett annat land är jag så klart viktig för deras turistnäring. Ju mer nöjd jag är desto mer spenderar jag förmodligen i landet, men samtidigt har de själva inget stort värde i sina egna ögon. Mina reflektioner har än en gång fått mig att inse att det finns fördomar och förnedring överallt.  När jag skrev Mörk Avsikt – sista delen i min trilogi – skrev jag just om fördomar och hur vi ser på oss människor. Om människovärde. Plötsligt känns boken ännu mer aktuell. Tyvärr kanske man ska säga.

Posted in Uncategorized.

One Comment

  1. Hej Elisabeth,
    Följer dig på Facebook och ser att du snart är förbi mig med antal gillare. Jag har 1 127 och många läser mina krönikor som jag skriver varje veckoslut. Idag har jag kopplingar till finalen i VM och samtal med Björn Borg. Nog om mig!
    Har läst Mörk Avsikt och den är grymt bra; kommer att köpa även de kommande böckerna. Har besökt Turkiet en massa gånger. Istanbul 6-7 gånger – en fantastisk stad – ofta med familjen. Och, Side vid ett flertal tillfällen. Min dotter som nu är 29 år har varit med flera gånger och hon har blivit bemött som du. Med vördnad! Hon är också grymt snygg! Du har också inspirerat mig till att kanske åka själv en vecka en vecka i augusti. Verkar kul, spännande och mycket händer säkert som man inte tänkt sig! Önskar dig en bra avslutning på sommaren. Vi ses på Bokmässan/Stig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *