Underbara Thailand

En ynka dag har jag kvar här i paradiset innan regn, snö, rusk och kyla väntar mig igen.  Jag hade aldrig varit i Thailand förut men det lär definitivt inte vara sista gången jag kommer hit. Det här har nog varit den bästa semestern någonsin!

För er som är nyfikna på Thailand som land eller på hur jag har haft det tänkte jag här skriva lite om mina upplevelser:

1. Vackrare stränder får man leta efter. Sanden är som vitt puder, palmerna lutar sig majestätiskt över stranden, vattnet är turkost och himlen är blå.  Mil efter mil fortsätter stränderna.  

2. Trevligare människor är svårt att hitta. Visserligen förstår de inte mycket engelska och de enklaste förfrågningar kan bli väldigt krångliga.  Men de vill hjälpa till, de lämnar dig ifred om du vill att de ska göra det. De propsar aldrig på något.  Till och med när de blir avvisade gör de det med ett leende på läpparna.

3. Det är tokbilligt här. Eller vad sägs om en timmes massage för ungefär 80:- eller en superstor öl tillsammans med en nygjord enorm vårrulle för 40:- tillsammans? Det enda som är lika dyrt som i Sverige är vinet.  Tydligen måste de betala en rejäl skatt på varor som inte tillverkas i Thailand.

4. Att resa ensam som tjej är möjligen något märkligt men du blir respekterad och lämnad i fred. Thailändarna undrar lite varför man reser själv men finner sig i att skandinaviska kvinnor är jämställda och klarar sig själva.  Aldrig en gång har jag känt mig olustig till mods under resan här.

5. I Thailand är det vänstertrafik som gäller.  Så ska man korsa en gata behöver man se sig för några gånger innan man går över.  Många kör vespa eller liknande här.  De har en egen liten innerfil och på en vespa är det inte ovanligt att se en hel familj sitta uppkurad. Sällan att någon har hjälm.

6. Maten är bland det godaste du kan äta. En helt färsk vårrulle som grillas över öppen eld direkt på stranden, mat som både doftar och smakar av kryddor. Fantastisk mat! Inte en gång har jag blivit besviken.  Däremot valde jag någon gång att beställa ”medium spicy” och fick en maträtt som var så stark att det brann från öronen.  Efter det har jag lärt mig att alltid beställa ”not spicy” och då får man ändå en rejält kryddad rätt. Någon gång beställde jag bröd till maten och de tittade på mig som om jag var ett ufo. Bröd äter man i stort sett inte alls här. Däremot serveras stekta larver och friterade skalbaggar som lösgodis. Jag har valt att avstå från dessa delikatesser…

7. Även om det är skugga tar solen. De första fem dagarna var det ett tjockt molntäcke på himlen.  Jag såg knappt solen och var deppig över att jag åkt hela vägen hit för sol och så möttes jag bara av moln. Jag hade dock fått information om att solen tar genom molnen också och att det var viktigt att smörja in sig oavsett soligt eller molnigt.  Jag gjorde som de sagt även om jag inte trodde på det innerst inne. Min förvåning var därför stor när jag efter några molniga dagar på stranden var brun! Så jag tar tillbaka och erkänner.  Solen bränner som eld här nere.  Och även om det är molnigt blir det aldrig kallt.

8. När det regnar kommer det oftast bara några droppar. Fast när det REGNAR då är det monsun och skyfall. Jag hade vid ett flertal tillfällen varit med om att det började droppa lite från himlen men att det slutade lika snabbt. Så trodde jag även den här gången så när det började komma droppar satt jag kvar och trodde att det skulle vara över. Men den gången hade jag fel. Himlen öppnade sig och det fullkomligt vräkte ner! Jag tog skydd under ett illa medfaret parasoll som jag hittade på stranden. Tänkte att det var en skur som snart skulle gå över. Det ösregnade i två (!) timmar och jag fick stå där under det läckande parasollet. Jag var genomblöt när jag äntligen kom därifrån.

9. Passkontrollen tar evigheter på flygplatsen. När vi landat tog det två timmar innan jag kommit igenom passkontrollen. De skulle stämpla och skriva in uppgifter om varje turist i ett manuellt datasystem. När det blev min tur skulle jag uppge vart jag skulle bo. Jag hade tagit en ospecad resa och visste därför inte vart jag skulle bo. Att förklara det för en thailändare som knappt förstod engelska var en utmaning. Det var nära att jag aldrig kom förbi kontrollanten.

10. Som författare är man van vid att restauranger har eluttag så att man kan ladda telefon och dator. I Thailand finns inte detta så det gällde att planera för mitt skrivande.  Alltid se till att datorn var fulladdad på kvällen när jag skulle skriva. Med lite rutiner funkade allt bra.

Thailand är ett land som tagit sig in i mitt hjärta. Jag kommer definitivt att komma tillbaka. Jag har fått massor med energi och hunnit skriva mycket på min kommande bok. Två helt fantastiska veckor!

 

 

Posted in Uncategorized.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *