Vad är sexism?

2015-12-21 13.06.18De senaste veckorna har mängder med rapporter både i vanliga och sociala medier handlat om övergrepp, om hur kvinnor blir offer för dessa. Många helt vanliga kvinnor har rapporterat att de blivit utsatta för trakasserier och inte känner sig trygga.

Ja. Sexism finns definitivt i samhället. Det jag däremot funderat på mer och mer är vad sexism egentligen står för.

Jag skulle kunna berätta otaliga historier om hur jag har blivit avklädd med blicken när jag går på stan, när jag tränar, när jag är i simhallen eller på krogen. Jag har blivit tafsad på, någon har ”råkat” röra mig när de gått förbi. Någon har ställt sig lite för nära på tunnelbanan eller i väntan på tåget. Killar har kommit fram och börjat prata med mig och blivit förbannade när jag har ignorerat dem. Jag har haft chefer som lagt armen om mig, som klämt mig på rumpan. Jag har haft lärare som snuddat vid mina bröst. Dessa erfarenheter är inte alls unika just för mig, utan det finns mängder av människor som upplever detta dagligen.

Men jag har också blivit kallad hora av en man som stod mig väldigt nära, bara för att han blev förbannad för att vi inte hade samma åsikter om en sak. I samband med att jag skulle ge ut min senaste bok, fick jag plötsligt en bild på en erigerad penis i min inkorg, från en man som inte ens försökte vara anonym. Som att jag skulle tycka att hans manslem var något helt naturligt att få ett kort på, trots att vi aldrig träffats. Jag har tvingats blocka ett antal män som inte kan hantera att jag är en offentlig person, att de foton jag lägger ut på mig själv inte betyder att jag är intresserade av dem. Jag har haft män efter mig som jag aldrig träffat, som påstår att de umgås med mig, som taggar mig i sina inlägg och det har varit ett helvete att bli av med dem. Någon var jag tvungen att blocka omkring 10 gånger (han skapade hela tiden nya facebook-konton) innan han slutligen fattade att jag inte ville ha med honom att göra. Jag har fått höra från män att jag är en ”milf” (Mother I Like to Fuck) och det sägs som komplimanger. Jag förväntas bli glad över en sån kommentar, det visar att jag är åtråvärd och att folk ”vill ha” mig.

Men. Sexism är inte bara något som drabbar kvinnor av män. Vi kvinnor kan vara lika sexistiska, där vi suktar över män i vältränade bara överkroppar, där vi kommer med lite förringande kommentarer om män, som kan handla om allt från att de inte är så bra på att ta hand om barn till att de bara tänker med en viss kroppsdel. Vi kvinnor kan vara hemska mot varandra, vi kan snacka skit om andra kvinnor som vi tycker tar för mycket plats, som sticker ut, som inte är som alla andra. Jag har fått höra att jag är en dålig mamma för att jag bryr mig om hur jag ser ut, för att jag lägger mycket tid på träning. Det har antytts att jag är en människa som egentligen bara är ute efter en sak. Att ligga. Alltså är jag en hora.

Det finns härskartekniker som både män och kvinnor använder. Män kan ta till saker som ”Lilla Gumman” eller klappa en lite ”gulligt” på rumpan. Kvinnor utövar andra slags härskartekniker, där de antingen ignorerar en, eller beter sig som att de vet bäst och där de kan ta över och mer eller mindre bestämma vad en annan kvinna ska göra. Om man då inte lyder detta, då tasslas det bakom ens rygg. Vi kvinnor är världsbäst på skitsnack.

Sexism är en slags härskarteknik. Det har sällan med sex att göra, utan om makt. Kanske tillsammans med dåligt självförtroende, avundsjuka, maktlöshet eller vad sjutton det nu kan vara för anledning. Båda könen använder det, bara med lite olika strategi.

Till alla mäns försvar vill jag ändå säga att det finns otroligt många som inte har intresse av att utöva denna typ av makt. Män(niskor) som visar respekt, som ber om ursäkt när de gör fel, som försvarar, som finns där, som bryr sig. Som aldrig skulle drömma om att kliva över gränsen, som behandlar mig som en jämlike. Och det finns fantastiska kvinnor som gläds med sina medsystrar när det går bra, som stöttar i motgång, som tycker om en trots olikheter. Till alla er vill jag bara säga <3

 

Posted in Okategoriserade.

2 Comments

  1. Mycket bra skrivet om ett jädrans oskick att i tid och otid tro att man är en gåva till kvinnan och skicka bilder på sitt erigerade organ , ja Elisabeth jag vet inte om jag ska skratta eller gråta för sådana människor kan ju inte ha så värst bra förankring med verkligheten om de tror att en endaste kvinna är det minsta intresserade av sådana bilder?? ja herre min jee, jag har sluppit just sådana bilder däremot verkar det som om mitt utseende drar till sig en massa militärer från Storbritannien och USA jag får en massa vän förfrågningar från män i militäruniformer och även en del män i kilt från Skottland och rätt bra äter de också för de är rätt runda om magen och typ i 60-70 års åldern hihihi jag står ju som gift på min fb sida så jag förstår inte hur de kan tro att jag har det minsta intresse av att bli vän med dem??
    Bra att du blockar dem Elisabeth, man behöver inte ta en massa skit och otrevligheter.
    Kram Christina. 🙂

  2. Fan vad bra skrivet Elisabeth!!
    Du är en klippa och jag gillar Dig, den Du är och det Du står för.. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *